Hoorn was vroeger een belangrijke welvarende havenstad o.a. omdat de VOC, de Verenigde Oost-Indische Compagnie, hier was gevestigd. Er zijn nog veel overblijfselen uit de 16e en 17e (Gouden) Eeuw bewaard gebleven in het centrum van Hoorn. Reden voor een wandeling in het stadje om voor kijkendoordelens een blog te maken.
Wandelend langs de oude Koepoortsgracht passeer je Mariatoren, een uit 1508 stammend onderdeel van de later verdwenen stadswal om Hoorn. Nog van voor de Gouden Eeuw dus, maar wel goed bewaard gebleven.
Detail van het prachtige metselwerk met de vele boogjes.
Ook de klopper op de deur is een leuk detail.
Wat verder lopend kom je bij de Oosterpoort, deze stamt uit 1578 en verleende toegang tot de stad.
Opvallend is de gebogen doorgang, vermoedelijk zo gebouwd om het schieten richting stad met kanonskogels door de poort lastiger te maken.
In die tijden was oorlog voeren door ons land nog heel gewoon, getuige deze schitterende gevelversiering.
De tekst in het midden verklaart veel, al blijft het jaartal onbekend.
Op het pand ernaast ook een herinnering aan andere tijden, De Bossu Zeeslag in 1573.
Op de Roode Steen staat d’ Oude Waegh, tegenwoordig een druk bezocht terras en restaurant. Gebouwd in 1609 naar een tekening van Hendrick de Keyser. Vroeger was op de Roode Steen de kaasmarkt van Hoorn, vandaar de Waegh, maar de naam van het plein verwijst ook naar de plek waar executies plaatsvonden.
In de weeshuistuin, stammend uit de 16e eeuw, staan een paar leuke beelden waaronder de Eenhoorn die het wapen van Hoorn vasthoudt.
Na het bezoek aan de weeshuistuin passeert kijkendoordelens de bruggetjes van het Munnickenveld op weg naar het station om de trein naar huis te nemen.
◊.◊.◊
Zo… ik heb het rondje Hoorn afgerond en er absoluut van genoten. Wat is er nog veel bewaard gebleven uit de V.O.C. tijd.
Erg mooi gefotografeerd.
Groet, Geert
Dank je Geert, er is inderdaad veel bewaard gebleven in het centrum van Hoorn. Veel meer dan ik hier heb laten zien, maar ik kan daar in de toekomst nog wel een blog over plaatsen.
Groet, Hanry