Het warme en af en toe vochtige weer zorgt ervoor dat de paddenstoelen spreekwoordelijk weer uit de grond schieten. Het bezoekerscentrum van staatsbosbeheer in Schoorl heeft dan ook weer een speciale wandelroute uitgezet. Voor de liefhebbers van paddenstoelen een aanrader. Bij het bezoekerscentrum is ook een tafel vol paddenstoelen ingericht zodat je je alvast een beeld kan vormen wat je tegen kunt komen onderweg. Genoeg reden om even naar Schoorl te gaan om wat fotogenieke exemplaren proberen te vinden voor kijkendoordelens.
Al snel kwam ik deze Paarse Schijnridderzwam, Lepista nuda tegen.
Deze leek bij een eerste aanblik op een kastanje, maar is ook vanwege de naam bijzonder. Slechts een paar cm groot is de Duivelsbroodrussula, Russula sardonia.
Deze zal je waarschijnlijk niet direct herkennen, maar het is wel de meest bekende paddenstoel denk ik: Vliegenzwam, Amanita muscaria.
NIKON D750 (105mm, f/9, 1/125 sec, ISO640)
Hier is de Vliegenzwam, Amanita muscaria wat herkenbaarder.
De Parelamaniet, Amanita rubescens stond wat verlaten in de berm, maar wel met een kleiner exemplaar als gezelschap.
NIKON D750 (105mm, f/9, 1/125 sec, ISO2000)
Een Berkenboleet, Leccinumscabrum sl waarvan al een hapje is genomen staat fier overeind tegen mooi licht in de achtergrond.
Van de Witschubbige gordijnzwam, Cortinarius hemitrichus kon ik een wat abstracter beeld maken.
Maar een “gewoon” kijkje door de lens is natuurlijk ook leuk bij deze wat viltachtige hoedjes. De Witschubbige gordijnzwam, Cortinarius hemitrichus.
Met dank aan de app Obsidentify die mij heeft geholpen om de soorten op naam te brengen, die overigens vrij algemeen zijn.
◊.◊.◊
Mooi gebruik van de scherptediepte vooral bij de berkenboleet en de duivelsbroodrussula waardoor de achtergrond vervaagt en de paddenstoel eruit springt.
Zijn verder mooie kleurrijke pareltjes.